Podkast Sekcije študentov ZNB
Portal članov
Portal organizatorjev
Stanje licenčnih točk
Iskalnik izvajalcev v ZBN
Obrazci

Bolečina ima veliko obrazov

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije –
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30A, 1000 Ljubljana, tel. +01/544 54 80; e-naslov tajnistvo@zbornica-zveza.si
www.zbornica-zveza.si

Bolečina ima veliko obrazov

Ob svetovnem dnevu boja proti bolečini poudarek na večdisciplinarnem pristopu k oskrbi pacienta z bolečino

Ljubljana, 10. oktober 2024 – Bolečina je neprijetna in zapletena osebna izkušnja, ki jo vsak človek doživlja na svojstven način. Na njeno doživljanje vplivajo biološki, psihološki in socialni dejavniki, pri tem pa gre za povezanost telesnih in duševnih dogajanj, ob svetovnem dnevu boja proti bolečini, ki ga obeležujemo 11. oktobra in katerega namen je opozarjati na pomembnost obravnavanja bolečine ter ozaveščati paciente, zdravstvene delavce in širšo javnost, sporoča Zbornica – Zveza. Mednarodno združenje za preučevanje bolečine (IASP) je letošnje leto posvetilo bolečini in razlikam med spoloma. Kljub dokazom in naraščajočemu razumevanju o razlikah v zaznavanju in modulaciji bolečine, povezanih s spolom, se slednjega še vedno ne obravnava kot dejavnika doživljanja bolečine. Razlike med spoloma v zvezi z bolečino je treba prepoznati; pomembno je razumeti, zakaj pride do takšnih razlik, še zlasti, ker postaja klasifikacija spolne identitete bolj zapletena.

Načini izražanja, spoprijemanje z bolečino ter bolečinski prag so odvisni od intenzivnosti in vrste bolečine, njenega trajanja, od starosti posameznika, njegovih preteklih izkušenj z bolečino, počutja, pričakovanj, želja, čustvenega stanja, od kulturnega okolja, kognitivnih sposobnosti ter osebnostnih lastnosti posameznika. Prav tako pa tudi spol človeka vpliva na doživljanje bolečine, poudarjajo v Delovni skupini za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze.

Izkušnje z zdravljenjem pacientov z akutno in kronično bolečino kažejo, da so nekatera bolečinska stanja specifična za določen spol. Medtem ko številna bolečinska stanja prizadenejo posameznike obeh spolov, so lahko nekatera bolj razširjena pri moških, nekatera pa pri ženskah. Po svetu obstajajo kulturne razlike glede tega, kako se spol obravnava pri zdravljenju bolečine. Ne glede na spol pa morajo pacienti prejeti najboljšo možno oskrbo, prilagojeno temu, kar so in kar si želijo biti. Za učinkovito obvladovanje bolečine je treba upoštevati njeno kompleksnost in tudi razlike med spoloma, poudarjajo v delovni skupini. »Za osebo, ki bolečino doživlja, je ta vedno resnična, ne glede na spol. Zdravstveni delavci nismo pristojni, da sodimo o tem. Potreben je interdisciplinaren pristop k razumevanju in obvladovanju različnih obrazov bolečine,« pove Vesna Svilenković, vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze.

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji ob letošnjem dnevu boja proti bolečini z zavedanjem, da je potrebno kontinuirano izobraževanje zdravstvenih delavcev o razumevanju in obvladovanju bolečine ter o pristopih, ki bi jih morali uporabiti za premagovanje različnih izzivov in preseganje pristranskosti, organizira strokovno srečanje z naslovom Povezovanje in znanje kot model učinkovite oskrbe pacienta z bolečino. Na srečanju bo ena izmed predavateljic tudi Jackie Rowles, predsednica Mednarodnega združenja anestezijskih medicinskih sester (IFNA), ki bo spregovorila o večdisciplinarnem pristopu k oskrbi pacienta z bolečino.

Prepoznaj bolečino – Oceni – Lajšaj in ukrepaj – Hitro
Pri iskanju rešitev učinkovitega obvladovanja bolečine ima pomembno vlogo tudi ozaveščanje pacientov, je prepričana Vesna Svilenković. Plakat P-O-L-H, ki ga je s tem namenom pripravila strokovna sekcija pri Zbornici – Zvezi, navaja štiri korake za obvladovanje in učinkovito lajšanje bolečine: Prepoznaj bolečino – Oceni – Lajšaj in ukrepaj – Hitro. Na plakatih, ki so nameščeni v zdravstvenih ustanovah, je naveden tudi e-naslov bolecina@zbornica-zveza.si, na katerega lahko pacienti naslovijo svoje vprašanje v zvezi z obvladovanjem svoje bolečine. Nanje v okviru svojih kompetenc odgovarja medicinska sestra za obvladovanje bolečin.

Bolečina peti vitalni znak
Bolečina je peti vitalni znak, kar pomeni, da jo je treba obravnavati kot ostale vitalne znake. Treba jo je oceniti, ob pravem času izmeriti njeno jakost z izbrano ocenjevalno lestvico, ob pojavu bolečine je treba ukrepati, ponovno izmeriti njeno jakost in vse aktivnosti dokumentirati. Ovrednotenje bolečine je pogoj za njeno učinkovito lajšanje.

»Ustrezna ocena bolečine je v domeni medicinskih sester in našega osebnega pristopa, naše želje pomagati in osebne empatije. Medicinska sestra deluje v zdravstvenem timu in je pri obravnavi bolečine v soodvisni vlogi. Pri ocenjevanju jakosti bolečine, izbiri ocenjevalnih lestvic in pri poučevanju pacientov o lajšanju bolečine imamo samostojno vlogo, od ostalih članov tima pa smo soodvisne pri izvajanju predpisane terapije in pri načrtovanju sprememb,« pove vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji.

Obravnava in ocena bolečine se v klinični praksi razlikujeta. Največkrat gre za sistemsko oviro zaradi pomanjkanja medicinskih sester in posledično premalo časa za ocenjevanje bolečine. Pomanjkljivo znanje, premalo empatije, negativen odnos, nepoznavanje in posledično neuporaba ocenjevalnih lestvic pri pacientih, ki ne zmorejo verbalno oceniti svoje bolečine, predstavlja oviro za učinkovito obvladovanje bolečine med medicinskimi sestrami, opozarja Vesna Svilenković.

»Da bi vzpostavili poenoten sistem prepoznave bolečine na vseh ravneh zdravstvenega varstva z uporabo standardiziranih lestvic za oceno bolečine, smo oblikovali nacionalni protokol Ocenjevanje akutne bolečine pri odraslih pacientih. Ta protokol predstavlja strokovno navodilo službe zdravstvene nege v zavodu za prepoznavo in oceno bolečine in poenotenje smernic za oceno bolečine. Opisuje postopke dela izvajalcev zdravstvene nege v obravnavi pacienta z bolečino. Z upoštevanjem nacionalnega protokola bomo zagotovili kakovostno oceno bolečine, uporabo vedenjskih lestvic ter zmanjšali odstopanje v zdravstveni negi pacienta z akutno bolečino,« je še prepričana Svilenkovićeva.


Več o Zbornici – Zvezi
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) je strokovno, nevladno in nepridobitno združenje v Republiki Sloveniji, ki združuje 17.000 članic in članov – medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Povezujejo se v organizacijo, ki šteje 11 regijskih strokovnih društev ter strokovno deluje v 32 strokovnih sekcijah.

Zbornica – Zveza je enovito strokovno in reprezentativno telo izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, ki si prizadeva zagotavljati sodobno, kakovostno ter varno zdravstveno in babiško nego za vse prebivalce Republike Slovenije ter ščititi strokovne interese članic in članov.

Dodatne informacije
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30a
1000 Ljubljana

Tel: 01/544 5480
E-naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si