Babice bi lahko razbremenile ginekologe

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije –
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30A, 1000 Ljubljana, tel. +01/544 54 80; e-naslov tajnistvo@zbornica-zveza.si
www.zbornica-zveza.si

Babice bi lahko razbremenile ginekologe

S samostojnejšim delom babic do krepitve primarnega zdravstvenega varstva

Ljubljana, 20. september 2024 – Ob velikem pomanjkanju ginekologov v Sloveniji Zbornica – Zveza poudarja nujnost sprememb na področju primarnega zdravstvenega varstva žensk. Od leta 2004 je v veljavi Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, v skladu s katerim naj bi pet sistematičnih pregledov pri zdravi nosečnici z nizkim tveganjem za zaplete opravila diplomirana babica, vendar v številnih ginekoloških dispanzerjih teh pregledov ne izvajajo babice, temveč ginekologi. Zbornica – Zveza vodstva zdravstvenih domov in ginekoloških ambulant poziva, da izboljšajo dostopnost do svojih storitev, skladno z razpoložljivostjo ustreznega kadra in prostorov, ter uvedejo babiške preglede in t. i. babiške ambulante.

V babiških ambulantah lahko babice nosečnicam namenijo bistveno več časa za pogovor, s čimer z njimi vzpostavijo zaupen odnos. V njih opravljajo zdravstvenovzgojno delo ter so nosečnicam na voljo za nudenje pravih, verodostojnih informacij o nosečnosti, porodu in obporodni skrbi. »Babice smo pomembne ne samo za ženske v času nosečnosti in poroda, ampak že v času načrtovanja družine, pri skrbi za mladostnike, pomembni so naše vzgojno-izobraževalno delo, poporodna skrb in skrb za celotno družino. Na ta način vplivamo tudi na zdrav razvoj družbe, ki je temelj človeškega obstoja,« je prepričana Saša Matko, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici – Zvezi.

Poklic babice je samostojen, reguliran poklic, zato morajo zdravstveni zavodi primerno sistematizirati delovna mesta in nanje zaposlovati ustrezen kader – tudi v zdravstvenem varstvu na primarni ravni, poudarjajo v Zbornici – Zvezi. »Babice so samostojne strokovnjakinje, ki morajo prevzemati samostojno vlogo v okviru svojih kompetenc in poklicnih aktivnosti. To bi okrepilo primarno zdravstveno varstvo in razbremenilo ginekologe, kar je trend tudi v razvitejših evropskih državah,« poudarja Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze. Prepričana je, da bi morale biti babice še tesneje vključene v skrb za zdravje žensk v reproduktivnem obdobju ter da bi morala država spodbuditi in okrepiti izobraževanje babic tudi z naprednimi znanji, denimo za preventivno jemanje brisov materničnega vratu.


Več o Zbornici – Zvezi
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) je strokovno, nevladno in nepridobitno združenje v Republiki Sloveniji, ki združuje 17.000 članic in članov – medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Povezujejo se v organizacijo, ki šteje 11 regijskih strokovnih društev ter strokovno deluje v 32 strokovnih sekcijah.

Zbornica – Zveza je enovito strokovno in reprezentativno telo izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, ki si prizadeva zagotavljati sodobno, kakovostno ter varno zdravstveno in babiško nego za vse prebivalce Republike Slovenije ter ščititi strokovne interese članic in članov.

Dodatne informacije
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30a
1000 Ljubljana

Tel: 01/544 5480
E-naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si