Obvestilo

2024 izobraževanje za poklic tehnika zdravstvene nege zaključuje prva generacija dijakov, ki so se izobraževali po prenovljenem izobraževalnem programu in pridobili znanja tudi s področja snemanja EKG.

Izobraževanje po prenovljenem programu se je začelo izvajati v šolskem letu 2019/2020 (Uradni list RS št. 8/2019). Programi izobraževanja so določeni v Katalogih znanj. Merjenja EKG je opredeljeno v modulu »Zdravstvena nega in nujna medicinska pomoč: https://cpi.si/wp-content/uploads/2020/08/M1_Zdravstvena_nega_in_nujna_medicinska_pomoc.pdf.

Tehniki zdravstvene nege, ki so se vpisali v izobraževalni program po šolskem letu 2019/2020, so pridobili tudi kompetenco za snemanje EKG. Po opravljenem strokovnem izpitu in vpisu v register izvajalcev zdravstvene nege lahko aktivnost samostojno izvajajo. Zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da zdravstveno dejavnost opravljajo zdravstveni delavci, ki imajo ustrezno strokovno izobrazbo, so strokovno usposobljeni za samostojno opravljanje dela v svojem poklicu in izpolnjujejo druge pogoje (kvalifikacija).

Izobraževalni program in katalogi znanj so dostopni na spletni strani CPI: https://cpi.si/poklicno-izobrazevanje/izobrazevalni-programi/programi/ssi/.