Aktivnosti sekcije

Zavedamo se, da je pridobljeno znanje potrebno redno obnavljati in nadgrajevati, zato se trudimo organizirati vsebinsko bogata strokovna srečanja, katerih vsebine sledijo razvoju medicinske znanosti in tehnologije. Tako pridobljena dodatna strokovna znanja in izmenjava izkušenj so dragocena   popotnica  pri vsakdanjem delu.

Z vso resnostjo in odgovornostjo smo si zadali  pomembno in zahtevno nalogo, da  na področju zdravstvene nege v zobozdravstvu izdelamo kadrovsko strukturo, standardizacijo postopkov in normativov,  ki nam bodo vodilo in pomoč pri opravljanju dela.

STROKOVNA EKSKURZIJA: OBISK STOMATOLOŠKE POLIKLINIKE IN ADVENT V ZAGREBU
Dora Masten

V okviru Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v zobozdravstvu, smo se letos odločili, da pogledamo k našim sosedom in v njihovo najvišjo inštitucijo v zobozdravstvu, to je Stomatološka poliklinika v Zagrebu.

V deževnem jutru smo se zbrale na parkirišču Dolgi most iz različnih koncev Slovenije,da se odpeljemo novim poznanstvom naproti. Na poti preko Dolenjske je v Novem mestu vstopilo še nekaj kolegic in že smo prisluhnili  vodiču Krešu ,o poteku programa tekom dneva. Naš glavni cilj je bil obisk Stomatološke poliklinike v Zagrebu, kasneje pa še ogled zagrebških znamenitosti.

Ob prihodu na polikliniko nas je najprej prisrčno pozdravil ravnatelj Stomatološke poliklinike dr.sc.Boris Klaić dr.med.dent.spec.stom.protetike in glavna sestra Agata Kokotec, dipl.m.s.,ki pa se čez nekaj dni upokoji, zato nam je predstavila njeno naslednico Majo Keleminec, dipl.m.s. Prisotnih je bilo še šest medicinskih sester, ki so nam kasneje v skupinah razkazale celotno polikliniko. Najprej so nas pogostili s prigrizkom in kavo ter sokovi, nato pa so nam prikazali kratek film o delovanju poliklinike, ki so ga pripravili ob lanskem praznovanju 60-letnice . Sledil je ogled vseh oddelkov v manjših skupinah,ter obvezno skupno fotografiranje.

Predvsem smo bili presenečeni,kako skrbijo za sterilnost inštrumentov, saj gredo vsi osnovni inštrumenti vsak dan v centralno sterilizacijo, nato pa jih zjutraj sestra  v setih, z vozičkom razvozi po ambulantah,ki so takrat razpisane, za popoldanski turnus pa sledi enako, pol ure pred pričetkom dela. Opazile smo tudi, da na oralni kirurgiji delajo vse posege v operacijski sobi tako, da pacient leži, presenetila pa nas je tudi čakalna doba, ki ni daljša od enega meseca. Poliklinika ima urnik vsak dan od 7,00 do 21,00 ure, zato morajo zaposleni manjkajoče ure dopolniti ob sobotah, kar smo tudi videli ob ogledu.

Beseda je tekla tudi o izobraževanju medicinskih sester, za delo v zobni ambulanti. Pri njih opravljajo prakso enkrat tedensko v tretjem letniku, dvakrat tedensko pa v četrtem letniku srednješolskega izobraževanja. Vsi dijaki so pred začetkom prakse testirani in ustrezno cepljeni, pred možnimi okužbami v zobni ambulanti. Tudi vsi zaposleni so enkrat letno testirani.

Ker je čas  predviden za obisk potekel, smo se s skoraj enournim podaljškom morali posloviti.
Vse udeleženke smo dobile njihov zbornik, mi pa smo jih povabili na naš seminar, ki ga organiziramo v aprilu 2015, v Šmarjeških toplicah.
V popoldanskem času je sledil ogled znamenitosti mesta z avtobusom, delno pa tudi peš, pod vodstvom zagrebške vodičke Maje.

Ogledali smo si mestno pokopališče Mirogoj z monumentalnimi arkadami, paviljoni in kupolami s konca 19. stoletja, ki so delo znamenitega arhitekta Hermanna Bollea, hkrati pa je tudi čudovit park in umetniška galerija na prostem. Zagreb velja za izredno zeleno mesto saj je prepleten s parki in nasadi, znana je zelena podkev osmih  zelenih trgov, ki tvori krožnico Donjega gradu. Ogledali smo si tudi zagrebško katedralo v neogotskem stilu z renesančnim obzidjem, ki je eno redkih ohranjenih v tem delu Evrope. Sprehodili smo se čez Trg bana Jelačića, kjer smo zvedeli za legendo o nastanku imena mesta. Nekega davnega sončnega dne je pogumen ban po vrnitvi iz bitke, utrujen in žejen rekel deklici Mandi, naj mu »zagrabi« vodo iz izvira. Tako je izvir dobil ime Manduševac, mesto pa ZAGREB.

Nekateri smo se z zobato železnico, drugi pa peš odpravili še do stolpa Lotrščak, mimo vladne palače, ter sedeža hrvaške vlade Banski dvori,skozi Kamnita vrata nazaj do katedrale.

S tem je bil zaključen organiziran del izleta, ostalo pa nam je še kar nekaj časa za samostojno raziskovanje mesta, za znamenito zagrebško rezino  ob dobri kavi, ter ogled prvih adventnih stojnic in tudi nekaterih prireditev na prostem.

V vodiču o mestu piše, da je ZAGREB varno velemesto z odprtimi vrati,nemirno preteklostjo in z zanimivimi ljudmi, ki prisrčno vabi k spoznavanju in izpolnjuje vaša pričakovanja. V tem mestu lahko sklepate zanimiva poznanstva, nova prijateljstva in doživite nepozabne dogodivščine.

In vse to se je dogajalo nam, saj imam občutek, da smo spletli vezi, ki se bodo nadaljevale v zgodbo.

obisk

obisk 2