Projekt VIRUS vabi na akcijo osveščanja ob 1. decembru

   

Projekt VIRUS vabi na akcijo osveščanja ob 1. decembru

Glavno vodilo letošnje akcije je >>Skupaj do ničle<<

Dandanes težko najdemo nekoga, ki za virus HIV in iz njega sledeče bolezni AIDS še ni slišal. Mnogi vedo celo, da 1. december predstavlja svetovni dan boja proti AIDS-u, dan, kadar veliko ljudi pokaže solidarnost s pripeto rdečo pentljo, ki predstavlja uradni simbol 1. decembra.

Kot javnozdravstveni projekt želimo, da bi se število na novo okuženih z virusom HIV, posledično zbolelih za aidsom zmanjšalo, prav tako se nam zdi pomembno, da se zniža diskriminacija ljudi, ki živijo s HIV-om. Le-ta onemogoča efektivno spopadanje z virusom, saj vzpodbuja obstoječe stigme, ki zadevajo spolno usmerjenost in spol, zaradi česar imajo ljudje zadržke do samega testiranja. Ljudje, ki živijo s HIV, zaradi stigme doživljajo nižjo samopodobo in depresijo.

Zato letos želimo javnost s sloganom Skupaj do ničle (0 na novo okuženih z virusom HIV, 0 zbolelih za AIDS-om, 0 diskriminacije) informirati o virusu HIV, opomniti, da le-ta ne predstavlja več smrtne obsodbe, temveč kronično obolenje in informirati posameznike, kdaj poteka anonimno testiranje, s čimer bi morebitno okužbo lahko pravočasno odkrili in posledično ustrezno ukrepali.

Mimoidoči bodo lahko na Kongresnem trgu in Glavni avtobusni postaji obiskali stojnice, na katerih jih bomo čakali člani Projekta VIRUS iz Društva študentov medicine Slovenije. Kot posebnost bomo letos pripravili časovnico virusa HIV; kako se je pojavil, kakšne spremembe je prinesel na zdravstvenem in družbenem področju in kaj predstavlja danes. Dobili bodo lahko kondome in si pripeli rdečo pentljico v znak solidarnosti. Preizkusili bodo lahko tudi svojo srečo in si priigrali katero od atraktivnih nagrad.


KDO SMO?

Projekt VIRUS je eden izmed javnozdravstvenih projektov Društva študentov medicineSlovenije. Društvo študentov medicine Slovenije (DŠMS) je neprofitna študentska organizacija,ki združuje študente medicine Univerze v Ljubljani. Projekt obstaja že ob leta 1997, njegove najstarejše aktivnosti (akcija ob 1. decembru in delavnice varne in zdrave spolnosti), pa potekajo še danes. Pri samem projektu gre za vzgojno-izobraževalni in zdravstveno-preventivni program, ki je namenjen širjenju znanja o varni in zdravi spolnosti ter preventivi pred širjenjem spolno prenosljivih okužb.

Letno izvedemo v Ljubljanskih osnovnih šolah več kot 100 delavnic varne in zdrave spolnosti, ki jih izvajamo že od samega začetka. Poleg teh delavnic že drugo leto zapored staršem otrok šestih razredov osnovnih šol nudimo kratka predavanja o okužbi s HPV ter preventivi za zaščito pred razvojem bolezni, povezanih z okužbo.
Poleg delavnic in predavanj organiziramo tudi vseslovenske akcije ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti aids-u (letos je to že devetnajsta akcija zapored) ter mnogo slovenskih in mednarodnih šolanj. Akcijo osveščanja organiziramo tudi ob svetovnem dnevu boja proti rakumaterničnega vratu, v sodelovanju z Infekcijsko kliniko pa organiziramo tudi osveščanje o hepatitisu C in sodelujemo v Evropskem tednu testiranja.

Vabimo Vas, da se nam pridružite,
Gremo Skupaj do ničle!

Za več informacij lahko kontaktirate:
Evo Vidovič, vodja akcije osveščanja ob 1. decembru (031 775 596)
Jaka Šikonja, vodja Projekta VIRUS (040 778 882)